foto 1

Screening-ul alunitelor prin dermatoscopie

Te ingrijoreaza aspectul alunitelor tale?

Dermatoscopia iti poate inlatura temerile!

In termeni stiintifici alunitele poarta denumirea de nevi pigmentari, care, sub actiunea diferitor factori din exteriorul sau din interiorul corpului nostru, fizici, chimici, imunologici se pot transforma in nevi displazici, leziuni ingrijoratoare, care necesita excizia laser sau chirurgicala. Se recomanda inlaturarea lor pentru a preveni evolutia spre o forma grava de cancer cutanat: melanomul.

Totusi, alunita ta ar putea fi de fapt un angiom, o keratoza, o cicatrice keloida sau un alt tip de leziune pigmentata. Nu esti curios sa afli de ce tip sunt alunitele tale? Te ingrijoreaza alunitele traumatizate accidental sau cele aparute recent dupa expunerea la soare? Acestea ar trebui investigate! De ce mai astepti?

Dermatoscopia permite examinarea alunitelor cu o marire de 20-70 de ori, observandu-se microscopic dispozitia pigmentului si a vaselor de sange, permitand diagnosticarea precoce a melanomului si a leziunuilor precanceroase cutanate.

Dermatoscopul FotoFinder II HD 521b2b1489df4

Dermatoscopul FotoFinder reprezinta standardul de excelenta  in dermatoscopia digitala, una dintre cele mai avansate tehnologii de evidentiere a microarhitecturii pielii.

Sistemul utilizeaza tehnica microscopiei prin epiluminiscenta, permitand descoperirea la timp a alunitelor cu probleme sau chiar a cancerului de piele. In mod clasic, microscopia prin epiluminiscenta utilizeaza un sistem de marire, o sursa de lumina nepolarizata si o lentila transparenta care intra in contact cu pielea pe care a fost aplicata anterior o solutie lichida sau gelifiata, transparenta. Aceasta solutie reduce reflexia luminii si creste refractia acesteia, permitand astfel examinarea straturilor mai profunde ale pielii(dermul). Aparatele moderne, precum dermatoscopul FotoFinder, utilizeaza lumina polarizata, astfel incat nu mai este necesara utilizarea lichidului, cu o reflexie minima a luminii.

Imaginile obtinute evidentiaza microarhitectura pielii si dispozitia pigmentului de la suprafata spre profunzime. Aparatul permite atat examinarea periodica a alunitelor, cat si documentarea şi analizarea a zeci de alte tipuri de afectiuni cutanate.
Inmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a alunitelor, cu observarea evolutiei in timp.

Melanomul 

mm3 mic

Ce trebuie sa stim despre aceasta boala, care se poate dezvolta prin expunerile repetate la soare de la o banala alunita sau un semn din nastere ori prin simpla traumatizare a acestora?

Melanomul este o forma de cancer cutanat care isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite. Aceste celule prin diverse mecanisme devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur.

Chiar daca melanomul este mai putin frecvent decat alte tipuri de cancere de piele, este cel mai grav. In ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori si inspaimantator este faptul ca se intalneste tot mai des la tineri. Apare la varste cuprinse intre 35-55 ani si extrem de rar la copii.

Din fericire, melanomul poate fi vindecat daca este depistat si tratat in stadiile incipiente cand este localizat doar in stratul superficial al pielii. In stadiile mai avansate, se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena (prin sange) sau limfatica (prin limfa).

In sezonul cald, atunci cand soarele “arde” cu putere, este recomandata utilizarea cremelor de protectie.

Daca aveti o alunita suspecta (rupta, singeranda sau cu culoarea schimbata) consultati de urgenta medicul specialist dermatolog. Pacientii cu o astfel de formatiune ar trebui indrumati imediat la specialist pentru un diagnostic precoce.

Din fericire, stiinta ne-a pus la dispozitie DERMATOSCOPUL care poate depista la timp modificarile ingrijoratoare si poate inclina balanta diagnosticului de malignitate sau benignitate.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare in functie de prezenta factorilor genetici, de mediu, ai stilului de viata:

 • tegument sensibil la soare: la persoanele cu pielea, ochii si parul deschise la culoare;
 • factori genetici: prezenta a numeroase alunite; antecedente personale sau in familie de tumori cutanate;
 • arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;
 • obiceiul bronzarii artificiale.

La cea mai mica modificare a unei formatiuni de pe piele mergeti catre medic.Specialistul, dupa consult si dermatoscopia prin epiluminiscenta, va decide care este cea mai corecta modalitate de tratament: cura chirurgicala a formatiunii insotita de examenul histopatologic (biopsia) sau conservarea si supravegherea acesteia.

Descoperit din timp, melanomul se vindeca si nu lasa in urma sechele. Mergeti la doctor, ascultati-i sfaturile si curând veti uita ca ati avut probleme.

Carcinomul bazocelular 

Carcinomul bazocelular este un tip de cancer nemelanocitar, ce ia nastere din celulele bazale epidermice. Este cel mai frecvent tip de cancer cutanat, ce apare in general pe zonele expuse la soare, in regiunea capului, a gatului, a umerilor, dar si pe trunchi sau membre. Metastazeaza foarte rar, determinand in general complicatii locale, prin invazia din aproape in aproape a tegumentului sanatos si a tesuturilor profunde, cu efect mutilant.

epiteliom bazocelular

In cazul in care observati urmatoarele modificari la nivelul pielii se recomanda consultarea unui medic specialist:

 • modificarea formei, a marimii sau a culorii negilor si alunitelor;
 • formatiuni cutanate ulcerate central sau periferic;
 • pete superficiale de culoare maronie sau rosiatica;
 • rani care nu se vindeca;
 • leziuni cu margini perlate si cu centru deprimat.

Diagnosticul se pune prin examinarea clinica si dermatoscopica de catre medic si prin examinarea hisopatologica dupa prelevarea unei probe bioptice.

Tratamentul carcinomului bazocelular depinde de tipul, localizarea si gradul de severitate al leziunii.

Carcinomul spinocelular corn spino

Carcinomul spinocelular este a doua forma de cancer de piele ca frecventa dupa carcinomul bazocelular. Acesta apare cel mai adesea in zonele expuse la soare, in special in regiunea capului, pe scalp, pe pavilionul urechii sau pe buza inferioara, a gatului si a mainilor; in zone sensibilizate precum cicatricile post-arsura sau ulceratiile cronice; pe mucoase, precum cea orala, a faringelui, a esofagului, genitala etc.

Carcinomul spinocelular se dezvolta din celulele epidermului, avand potential mutilant in regiunea in care apare. In unele cazuri, netratat, poate metastaza la nivelul organelor interne si poate determina complicatii serioase.

Factorii de risc pentru dezvoltarea carcinomului spinocelular sunt: expunerea excesiva la soare, frecventarea solarului, fumatul, culoarea deschisa a pielii.

Ce ar trebuie sa va indrume catre medicul specialist?

 • aparitia unei leziuni ferme, rosii, ulcerate, care nu se vindeca pe una dintre zonele mentionate anterior.
 • aparitia unei leziuni plane acoperita de cruste ce nu se vindeca.
 • excrescente la nivelul pielii asemanatoare unui neg.
 • rani care nu se vindeca sau zone de piele subtiata in special la nivelul buzelor.

Diagnosticul incepe prin examinarea clinica si dermatoscopica a pielii de catre medic. Cu ajutorul biopsiei cutanate vor fi excluse alte afectiuni dermatologice si se va stabili diagnosticul final.

Depistat in faza incipienta carcinomul spinocelular este aproape intotdeauna curabil. Tratamentul se bazeaza in general pe mica chirurgie cu distrugerea si indepartarea tegumentelor afectate.

Dermoscope-portable-Anwendung-Arzt-mit-Patientin